Ahad, 13 Mac 2011

Asam Pedas Ikan Pari

Assalamualikum kengkawan sume.....adoi....lame sungguh x berkongsi resepi dalam blog nie al maklumla busy la katekan ....heheheheh.Lately ni my bonda xtak berapa sihat la.....huhuhuhu tapi ape-ape pon sumenya Alhamdulilah sume berjalan dengan lancar.Baiklah pada kali nie saya nak berkongsi resepi bonda "Asam Pedas Ikan Pari " ummmm...Gulp....sedapnye kecor ayer liur cek.........:) hehehehe jom kt tengok bahan-bahan yang diperlukan dan cara menbuatnya.......


Bahan-bahannya.....

700 gm ikan pari
10 tangkai cili kering ( ikut la kalo nak pedas terangkat letak la banyak)
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
serai -dititik(dititik tu maksudnya diketuk la....)
1 inci belacan
2 cawan air asam jawa (pekat)
6 batang kacang bendi
satu ikat daun kesum
serbuk perasa (kawan -kawan x payah letak pon xpe bonda kate)
garam dan gula
Minyak untuk menumis
2 cawan air
Cara-caranya....


  • Basuh dan toskan ikan
  • kisar bersama bawang merah, cili kering, bwg putih,
  • belacan, kunyit dan halia
  • Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan air asam jawa, serai dan ikan. Tambah sedikit air.
  • Biar mendidih masukkan daun kesum dan bendi.
  • Masukkan garam dan gula. 
  • Sesuaikan rasa.
  •  Sedia dihidang dan boleh la kita makan .

Hah!!!! Selamat mencuba.....Bonda kate senang jew ....kejap jew dalam setengah jam atau 45 minit dah boleh makan.....sume orang boleh buat...terutama sape yang memang suke gila asam pedas.

P/s: Ikan pari tu boleh diganti dengan macam-macam jenis ikan atau pon kita nak masukan ayam pon boleh tak kisah la kalo kita nakgoreng dulu ke, atau terus jew letak masa kt masak kuah die...:)

"SELAMAT MENCUBA"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan