Ahad, 13 Mac 2011

Rendang Dendeng Kota Tampan

Assalamualaikum.....helo-helo pekabo sume....arap2 sihat la ye.Alhamdulilah hari ini saya nak  kongsi dengan kawan-kawan semua hehehe resepi turun temurun dari keluarga bonda saya .Menu ini original datng dari kelurga bonda dan menjadi menu utama bile di hari raya.... Kota Tampan tu name kampung saya yang terletak di Lenggong Perak, kalo x tau lagi ala....yang dekat dengan Lata Kekabu tu...hee jom kita same-same tengok bahan-bahan dan cara -cara nak buat Rendang Dendeng Kota Tampan ...

Bahan-Bahannya....

1 Kilo Daging (Direbus sehingga empuk )
200 gram Cili Kering (Direbus dan Dikisar Halus )
6 biji Bawang Besar (3 biji Dipotong, 3 biji dikisar)
Kicap Lemak Manis 
Asam Jawa.
Garam, Gula .
Sos Tiram. 

Cara-Cara Membuatnya ....


  • Daging yang direbus tadi ,dipotong selebar satu inchi,diketuk dan digoreng sehingga garing.
  • Daging yang dogoreng tadi hendak la di asingkan .
  • Kemudian Goreng bawang yang dipotong tadi.
  • Masukkan cili yang telah dikisar .
  • Masukkan Gula sekucup rasa.
  • Masak cili sehingga masak,garing dan pecah minyak.
  • Masukan air Asam jawa,goreng cili sehingga garing.
  • Masukan daging dan air rebusan daging 
  • Masukkan Kicap,Sos tiram dan Gram secukup rasa .
  • Masak sehingga pekat.
  • Tunggu sehingga mendidih.
  • Sedia untuk dihidang.
 P/s: huhuhu......kawan2 kalo mase nak kisar cili kering bonda  nasihatkan supa kita kisarkan sekali dgn bwang merah , bwang putih sedikit minyak dan air.













Tiada ulasan:

Catat Ulasan