Bahan-Bahannya....
1 Kilo Daging (Direbus sehingga empuk )
200 gram Cili Kering (Direbus dan Dikisar Halus )
6 biji Bawang Besar (3 biji Dipotong, 3 biji dikisar)
Kicap Lemak Manis
Asam Jawa.
Garam, Gula .
Sos Tiram.
Cara-Cara Membuatnya ....
- Daging yang direbus tadi ,dipotong selebar satu inchi,diketuk dan digoreng sehingga garing.
- Daging yang dogoreng tadi hendak la di asingkan .
- Kemudian Goreng bawang yang dipotong tadi.
- Masukkan cili yang telah dikisar .
- Masukkan Gula sekucup rasa.
- Masak cili sehingga masak,garing dan pecah minyak.
- Masukan air Asam jawa,goreng cili sehingga garing.
- Masukan daging dan air rebusan daging
- Masukkan Kicap,Sos tiram dan Gram secukup rasa .
- Masak sehingga pekat.
- Tunggu sehingga mendidih.
- Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan