Khamis, 7 April 2011

Ayam Masak Merah Marima.....:)

Assalamualaikum.....amboi... lame tak menaip kat sini,lapo la.....=(. sedapnye dapat makan ayam masak merah ngan nasi panas ......adoi sedapnye dapat makn skang...hehehehe=) ditambah pulak,bonda yang masak perhhh sedap,lazat,berkhasiat!!!!!  tapi xpe biar anakanda yang masak memandang bonda kesihatan x berapa mengizinkan . Baiklah!!! jom kita tgk bahan-bahan kita nak wat ayam masak merah dan cara 
membuatnye :)





Bahan-bahannya.....

  •   Ayam (goreng separuh garing ,ikut awok la nak goreng byk  mane ayam ..hehee)
  • 2-3 seduk cili kering kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 4 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 5 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 4 cm halia (tumbuk)  
  •  2 batang Serai ( tumbuk)
    • 1 labu bawang besar (mayang)

    Cara-cara Membuatnye........

    • Tumis  bawang putih,bawang merah ,halia dan serai. yang ditumbuk tadi tggu sehingga naik bau baru masukan bahan yang dikisar tadi.
    • Tumis sehingga pecah minyak.
    • Bubuhkan garam dan sedikit .
    • Masukkan ayam, sos tomato dan bawang besar.
    • Gaul rata dan biarkan kuah mendidih lagi. Jika kuah terlalu pekat bolehlah tambahkan air.
    • Siap untuk di makan ......
    P/S: Pesanan dari bonda saya masa nak kisar cili kering tu kita boleh campurkan bawang merah,bawang putih,sedikit minyak dan air.Tak perlu dah letak bawang merah dan bawang putih semasa menumis kerana semuanye telah di kisar bersama cili kering tadi...

    Selamat Mencuba Menu Yang Paling Di gemari ramai...


    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan